Település:
Budapest, 7. kerület


Gozsdu-udvar


Cím Budapest 7, Király utca 13. - Dob utca 16., Nyitva tartás: minden nap: 0:00-24:00

Gozsdu-udvar a budapesti Király utca 13. szám és a Dob utca 16. szám között hét négyszintes épületből (4800 m²) és hat udvarból áll, amelyhez hozzáadódik a Holló utca 10. szám alatti, szintén négyszintes épület. Az épületegyüttest a román nemzetiségű Gozsdu Manó (Emanoil Gojdu) ügyvéd végrendelete alapján 1870-ben létrehozott Gozsdu Alapítvány építette 1901-ben, Czigler Győző tervei szerint.

A Gozsdu-udvar pár percre található Budapest egyik legforgalmasabb részétől, a Deák Ferenc tértől és az Andrássy úttól. A tágabb városrészt az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.

Története

Az épületegyüttes építtetője a Gozsdu Alapítvány. A tervezés 1900-ban kezdődött. A főtervező Czigler Győző egyetemi tanár, korának elismert építésze volt.

A Gozsdu-udvart 1952-ben államosították, mely állapotot az 1953. évi magyar–román államközi szerződés jóváhagyta. A rendszerváltás után 1999-ben értékesítették magánbefektetőknek (Autoker Kft.).

Modern fejlesztések

A Gozsdu-udvar összesen 60 000 m² beépített terület foglal magába, és az épületegyüttes földszintjén a 200 méter hosszú sétány körül 12 000 m² kereskedelmi területtel rendelkezik. Az épületegyüttes áll 7 régi, eredeti épületből (számozásuk I-től VII-ig), melyek 6 udvart fognak közre (A-tól F-ig), valamint egy új épületből, amely a IV-hez dilatációs réssel csatlakozva a Holló utcáig ér, illetve a Holló utca 6-tal acélszerkezetű gyaloghídon kapcsolódik össze. A sétány a Király utca és a Dob utca között teremt összeköttetést. A passzázst a Madách sétány keresztezi a C udvaron keresztül a Holló utcáig. Az eredeti hét épület része volt a második világháborúban Pesten kialakított gettónak.

 

A beruházó 249 luxusszínvonalú lakást tervezett kialakítani a 8 épületben (127 a régi, 122 az új épületekben), melyek többségét külföldi vásárlók vették meg befektetési céllal.

 
A felújított átjáró 2011-ben

A kávézók, éttermek, galériák és exkluzív üzletek mellett a Holmes Place wellnessláncnak is lesz itt központja. A Holmes Place mozgásstúdiót hoz létre, benne 186 négyzetméteres fogadószinttel, üvegfalú látványlifttel és egy nagy belmagasságú, 1466 m²-es térrel. Több fitnesz‑ és kondicionálóterem, különböző típusú szaunák és gőzfürdő, valamint úszómedence épül.

A Gozsdu épületegyüttes részét képező Holló utca 6. szám alatti épületben parkolóház működik. Az udvar homlokzatát az eredeti állapotnak megfelelően állították helyre, maga az udvar belváros egyik szórakoztató központjává vált, ahol évente közel egymillió ember fordul meg az éttermekben, kávéházakban, kulturális intézményekben.

A 2002 és 2008 között zajló átépítési munkálatok alatt az épületegyüttes nagy része lakatlan volt. A földszinten – és nyáron az udvarokban – kávézók, éttermek és kiállítótermek működnek. A Király utcai bejárathoz közeli vendéglátóhelyek nagy forgalommal üzemelnek. A szórakozóhelyek vendégkörében igen sok a külföldi turista.

GOZSDU WEEKEND MARKET

A Gozsdu Weekend Market egy streetmarket (utcai vásár) az év minden hétvégéjén a belvárosi „bulinegyed” egyik legnépszerűbb és legkülönlegesebb helyszínén, a Gozsdu Udvarban. Szombaton Gozsdu Antik Vintage Market, vasárnap GoArt! Gozsdu Art Market (kézműves, design, art, vintage), plusz tavasztól őszig Ék ékszer- és dísztárgyvásár, mindhárom nap 10-től 17 óráig. Cím: Gozsdu Udvar, Budapest, VII. kerület, Király utca 13. – Dob utca 16. Tel.: +36-30/639-2991

A Gozsdu Weekend Marketet működtető Nagy Budapesti Kultúrzsibi 2012-ben jött létre a Budapest közepén található Erzsébet téren, az akkoriban indult Akvárium klub égisze alatt. Ez az antik, retró és kortárs bolhapiac az ott eltöltött bő egy év alatt jelentős népszerűségre tett szert, megalapozva ezzel a jövőjét is. Az Erzsébet tér felújítása és átalakítása után több alkalmi helyszínen és rendezvényen működött a Kultúrzsibi, többek között a Múzeumkertben, a Central Passage-ban, illetve a WAMP-on, vagy az Oktoberfesten. E vándorló egy év után, 2014 nyarán aztán ismét állandó helyre talált a produkció, mégpedig a Deák- és az Erzsébet tér közelében található Gozsdu Udvarban, ahol 2014. augusztus 9-én indult útjára a mindmáig létező Gozsdu Antik Vintage Market, mint szombati hetivásár, decemberenként karácsonyi vásárrá bővülve a Gozsdu Ünnepi Élményudvarban. Emellett 2016 augusztusában jött létre a szintén hetente, de péntekenként jelentkező ékszer- és dísztárgyvásár, az Ék (Ékszerdesignland), amely tavasztól őszig működik. 2017 januárja ismét bővülést hozott, ekkor kezdődött el a vasárnapi GoArt! Gozsdu Art Market, a kézműves, design, art és vintage portékák vására. A Gozsdu Weekend Market elnevezés magában foglalja tehát a szombati Antik Vintage Market és a vasárnapi GoArt! Art Market rendezvényeket, tavasztól őszig kiegészülve a pénteki ékszervásárral, decemberben pedig karácsonyi és újévi vásárrá duzzadva.

 

 Forrás: Wikipédia, weekendmarket.hu

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »